Alegeri anticipate, după ce un guvern cu mandat limitat va curăța terenul minat de coaliția Pentru Dodon

28 Decembrie 2020

Grupul Parlamentar PRO MOLDOVA a participat la consultările lansate de președinta Republicii Moldova Maia Sandu, fiind reprezentat de Secretarul general al partidului Vladimir Cebotari, deputații Angel Agachi și Vasile Bîtca.

Poziția PRO MOLDOVA rămâne neschimbată privind necesitatea resetării republicii și a clasei politice. Totodată, luând în considerare că Republica Moldova riscă să trăiască următoarele 9 luni fără Guvern și Parlament, partidul optează pentru instituirea unui guvern funcțional cu mandat limitat, care să asigure condiții optime pentru viață și activitate în țară până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Altfel înseamnă că, următorul an, vom trăi conform regulilor adoptate în grabă de alianța Pentru Dodon, iar alegerile anticipate vor fi organizate de oamenii fostei administrații, cu folosirea resurselor administrative și cu blocarea celor care vor să schimbe cu adevărat țara.

„Este nevoie de pachete economice de suport pentru mediul de afaceri, pentru domeniul social, de sănătate, pregătirea pentru vaccinarea în masă și curățarea terenului minat de socialiști. În caz contrar, vom avea o dreaptă izolată și cetățeni ostatici ai luptelor politice după anticipate. Oricare guvern care ar putea fi instituit va avea un mandat limitat”, a declarat Vlad Cebotari, după consultări.

Totodată, ținem să amintim că, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, în anul 2020 au fost pierdute 70.000 de locuri de muncă, iar recesiunea a însemnat reducerea cu 7,2% a PIB-ului. Țara a fost lovită nu doar de pandemie, dar și de cea mai severă secetă din anul 2000, iar producția agricolă a scăzut cu peste 30% comparativ cu anul 2019.

Cazurile de COVID-19 au ajuns la peste 141.000, cu aproape 2.900 de decese în acest an,  fapt ce generează crize sociale și de sănătate și punând o mare presiune pe economie. Menționăm că, 90% din întreprinderi raportează, conform analizei Băncii Mondiale, că au înregistrat o scădere a lichidității sau a fluxului de numerar de la începutul pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, doar 6% din întreprinderile chestionate au primit sprijin guvernamental de la începutul pandemiei sau se așteaptă să-l primească. Cota întreprinderilor care beneficiază de asistență în Republica Moldova rămâne cea mai scăzută din Europa și Asia Centrală.

Dacă este responsabil și corect să ridicăm mâinile și să spunem - faceți ce puteți să ca supraviețuiți, atunci PRO Moldova se va conforma cererii majorității de paralizare totală a statului.