Andrian Candu a contestat la Curtea de Apel hotărârea CEC privind neînregistrarea sa în calitate de candidat la alegeri prezidențiale

21 Septembrie 2020

Sergiu Sîrbu, președintele grupului de inițiativă al candidatului PRO MOLDOVA la alegerile prezidențiale, a depus astăzi o contestație la Curtea de Apel privind anularea hotărârii CEC prin care a fost respinsă cererea de înregistrare a lui Andrian Candu în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Decizia CEC lezează drepturile fundamentale, este ilegală, neîntemeiată și adoptată cu încălcarea procedurii de examinare. Astfel, Comisia a încălcat articolul 54 din Constituție, iar instanța ar urma să se pronunțe dacă restricționarea dreptului reclamantului de a fi ales este proporțională situației care a determinat-o. Totodată, CEC a încălcat dreptul a cel puțin 18 000 de susținători ai lui Andrian Candu, care au manifestat voința de a-l înainta să candideze la funcția de președinte, semnăturile cărora au fost declarate perfect legale de către autoritatea electorală.

Menționăm că, Andrian Candu a prezentat în susținerea de a fi înregistrat în calitate de candidat semnăturile a 25 000 de susținători, dintre care au fost acceptate de către membrii CEC 18 000 de semnături.

La verificarea listelor de subscripție ale candidatului Andrian Candu, CEC a admis încălcări ale legislației electorale și a anulat înscrisurile în sprijinul candidatului. Grupul de inițiativă a depistat cazuri când sistemul afișează eroare la introducerea numărului buletinului dar, în realitate, conform copiei prezentate a buletinului, toate datele au fost introduse corect. Sunt depistate sute de cazuri de semnături invalidate, deoarece susținătorul a uitat să indice data semnării, a greșit luna sau pe criteriul erorii de domiciliu, celelalte date fiind corecte. Grupul de inițiativă a depistat cazuri cu copii de buletine cu domiciliul corect, invalidate de Sistemul informațional deoarece persoanele au fost radiate de la evidență, fără să fi fost anunțate. S-au depistat cazuri de erori în nume și prenume invalidate de sistem. CEC a tratat superficial obiecțiile și probele privind autenticitatea semnăturilor aduse de grupul de inițiativă. De exemplu, în Briceni, unde nu ar fi ajuns 67 de semnături pentru validare, au fost sesizate 379 de erori, în Drochia, unde CEC a constatat o deficiență de 6 semnături, au fost prezentate 48 de erori admise de operatorii electorali.  

Andrian Candu a adus probe care demonstrează ilegalitatea hotărârii CEC inclusiv din perspectiva nerespectării procedurii, deoarece examinarea cererii s-a făcut cu încălcarea principiului imparțialității. Cererea de recuzare a membrului CEC Maxim Lebedinschi a fost respinsă de Comisie.

Amintim că la data de 18.09.2020 Comisia Electorală Centrală cu 5 voturi a respins cererea de înregistrare a lui Andrian Candu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Politic ”PRO MOLDOVA .