Guvernarea oamenilor buni, din nou în „offside” cu vremurile bune

29 Noiembrie 2021

PRO MOLDOVA condamnă modul netransparent și deciziile nocturne ale majorității parlamentare, prin care pun pe spatele cetățenilor miliarde de lei.

„Am asistat cu toții la ședința de săptămâna trecută a Parlamentului, în care a fost votat în lectură finală proiectul de rectificare a bugetului de stat pentru anul curent. Modificările prevăd și alocarea sumelor necesare pentru achitarea datoriei acumulate pentru lunile octombrie și noiembrie 2021 către concernul rus Gazprom. Asistăm la o perioadă în care actuala guvernare este dispusă să ardă pe rug orice speranță a oamenilor, care suspină cu lacrimi în ochi în aceste vremuri deloc ușoare, bune”, a declarat președintele interimar al PRO MOLDOVA, Boris Foca.

Pe lângă faptul că guvernarea PAS a admis plata datoriei către Gazprom de către toți cetățenii, inclusiv de oamenii care nu sunt conectați la conducta de gaze și se mai încălzesc la focul din sobă, Guvernul Gavriliță susținut de deputații PAS au aprobat și alte inechități. De exemplu, Parlamentul a aprobat compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului doar pentru gospodăriile care sunt conectate la conducta de gaze. 

„De ce bunicii și bunicile noastre sunt obligați de guvernarea vremurilor bune să achite gazul consumat de orășeni? Ce să facă oamenii care astăzi mai fac focul în sobă pentru a-și încălzi locuințele? Ei sunt majoritatea populației. Cum să reziste cetățenii care sunt nevoiți să plătească astăzi cu 3 ori mai mulți bani pentru 1m3 de lemn, care la fel s-a scumpit în aceste „vremuri bune”?”, a întrebat Foca.

PRO MOLDOVA condamnă cu vehemență divizarea socială și inegalitățile admise de guvernarea PAS.

Considerăm că, lipsa de echitate în atribuirea compensațiilor în mare parte locuitorilor de la oraș este un grav act discriminatoriu față de restul populației. Toți trebuie tratați egal, indiferent de opțiunile politice exprimate. Condamnăm maniera guvernării PAS de a pedepsi oamenii de la sate care și-au exprimat într-un număr mai mic simpatia față de partidul de la putere. Cerem ca Guvernul Gavriliță să asigure subvenționare și pentru achiziția de lemne, cărbuni, peleți, etc., mai ales în condițiile determinate de ineficiența partidului de la putere, care a dus „vremuri bune” cu micșorare de salarii, creșteri de prețuri, majorarea vârstei de pensionare și câte mai urmează?

Cu regret constatăm că, pe ascuns, după niște negocieri netransparente cu Federația Rusă, pline de secrete și cu elemente de escrocherie, care au dus la amânarea Pachetului Energetic III al UE, guvernarea PAS duce „în regim de urgență” la împovărarea și mai grea a cetățenilor din cea mai săracă și prost guvernată țară din Europa.