Politica bugetar-fiscală, plină cu măsuri antisociale și antinaționale, Guvernul lui Dodon trebuie să plece

2 Decembrie 2020

„Prevederile politicii fiscale și a legii bugetului ne fac foarte sceptici față de posibilitatea susținerii proiectelor Guvernului”, , a declarat președintele PRO MOLDOVA Andrian Candu.

„Nu intru în detalii legate de perioada scurtă, rezervată pentru examinarea de către deputați a acestor proiecte extrem de importante și întârzierea cu care proiectele au fost prezentate în Parlament, dar este clar că Guvernul nu înțelege realitatea zilei de astăzi. Republica Moldova trece printr-o situație extrem de dificilă, confruntându-se cu o criză sanitară, socială și pandemică. În loc să vină cu suport pentru oameni, Guvernul lui Dodon vine cu propuneri de lobby, protejarea unor interese și unele propuneri de-a dreptul paradoxale”, a spus Andrian Candu.

El a menționat că PRO MOLDOVA a avut discuții cu agricultorii și nu există nici o explicație pentru majorarea cu patru puncte procentuale a taxei pe valoare adăugată, majorare ce va genera creșterea prețurilor la produsele agricole pe piața internă. 

„Cetățenii câștigă mai puțini bani, iar Guvernul propune creșterea prețurilor. Am avut o discuție cu reprezentanții CALM, care nu pot explica logica Executivului de a plafona taxele locale, în condițiile în care primăriile se confruntă deja cu dificultăți”, a declarat președintele PRO MOLDOVA.

Potrivit lui, dacă ar fi acceptate proiectele de buget și politică fiscală în versiunea propusă de Guvern, ar urma să fie anulată scutirea personală pentru soț/soție, să fie impozitate dobânzile la plasamentele din bănci ale persoanelor fizice, scutirea de impozite a unor industrii cum ar fi telecomunicațiile. Totodată, sunt elemente dubioase de protejare a intereselor, cum este situația din tutungerie.

„Am spus mereu că acest Guvern a lui Dodon trebuie să-și urmeze șeful, trebuie să meargă în demisie pentru că este antisocial și antinațional”, a reiterat Andrian Candu.