PRO MOLDOVA a sesizat Curtea Constituțională, Procuratura Generală și Guvernul Federației Ruse

27 Aprilie 2020

PRO MOLDOVA a sesizat Curtea Constituțională, Procuratura Generală și Guvernul Federației Ruse

Am văzut îngrijorarea guvernului Dodon - Chicu legate de plățile bugetare, am ascultat minciunile lor și am urmărit panica în care au intrat. Ce au făcut prin această lege nu are nimic în comun cu interesul țării și al oamenilor, dar să nu spună că i-am încurcat, îi lăsăm să dea în bară pe cont propriu, a declarat Andrian Candu președintele grupului parlamentar PRO MOLDOVA.

Totodată, Andrian Candu a subliniat că așa cum a anunțat anterior a sesizat Curtea Constituțională pentru interpretarea unor proceduri parlamentare, care au fost încălcate în timpul examinării legii în Parlament și pot genera precedente periculoase pentru viitor. Liderul PRO MOLDOVA a calificat drept minciună declarațiile oficialilor precum că acordul cu FMI și cel cu Federația Rusă ar fi pentru achitarea salariilor și pensiilor.

Andrian Candu a reiterat că acordul de împrumut cu Federația Rusă este în detrimentul intereselor Republicii Moldova ”Am pregătit o adresare pentru prim-ministrul Federației Ruse în care solicităm informații legate de echipa de negocieri și semnarea documentului. Considerăm că acest acord este electoral și politic pentru deservirea interesului președintelui Dodon. Credem că Acordul nu a fost negociat, că guvernarea a recurs la ilegalități legate de semnarea documentului și avem toate motivele să considerăm că președintele Dodon și echipa sa guvernamentală încercă pe seama noastră să facă bani prin scheme acoperite de acest document”, a spus Andrian Candu.

Tot astăzi, PRO MOLDOVA a făcut demers la Procuratura Generală prin care cere investigarea președintelui Dodon care și-a permis să șantajeze fiecare locuitor al Republicii Moldova, precum și să amenințe judecătorii Curții Constituționale și opoziția parlamentară. ”Aceste acțiuni cad sub incidența codului penal. Nu mai puțin grave sunt acțiunile președintelui Parlamentului și Președintelui Republicii Moldova care au semnat legea privind asumarea de răspundere fără respectarea termenelor și prevederilor legale, cu încălcarea gravă a legislației”, a spus Andrian Candu.

Deputatul Sergiu Sîrbu a precizat că Procuratura Generală urmează să de-a o calificare juridică acțiunilor președintelui Parlamentului și președintelui Republicii Moldova, care trebuie trași la răspundere pentru abuzurile comise. ”Decât să faceți prostii mai bine plecați, pentru că nu vă vom permite să încălcați legea și să călcați în picioare interesele acestei țări”, a declarat Sergiu Sîrbu.

PRO MOLDOVA a sesizat Curtea Constituțională la 22 aprilie curent în legătură cu Acordul de împrumut al Federației Ruse, sesizare care a condus la suspendarea intrării în vigoare a documentului.