PRO MOLDOVA cere amnistierea amenzilor aplicate pe perioada stării de urgență

4 Mai 2020

PRO MOLDOVA cere declararea amnistiei la aplicarea amenzilor aplicate disproporționat și selectiv pentru locuitorii Republicii Moldova care nu au urmat cu strictețe dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale. 

Un proiect de lege în acest sens este înregistrat în Parlament de PRO MOLDOVA. Conform proiectului, se propune ca toți cei sancționați să fie absolviți de răspunderea contravențională, iar tuturor persoanelor care au fost sancționate, în baza prevederii menționate în lege, să li se compenseze, în decurs de 30 de zile, valoarea amenzii achitate.

„Cerem examinarea în regim de urgență a acestui proiect. Constatăm că Guvernul urmărește acoperirea găurilor bugetare prin amendarea abuzivă a oamenilor. Aceste măsuri, la momentul instituirii, erau anunțate ca și suport pentru executarea măsurilor de carantină. Totodată, ulterior am urmărit sancționări nejustificate și disproporționate ale oamenilor, în timp ce plimbările prin țară, fără o necesitate practică, a președintelui Igor Dodon au rămas neobservate. Nu am văzut să fi existat măcar o obiecție din partea Comisiei Situații Excepționale, nemaivorbind de organele de drept. Astfel constatăm o încălcare a principiilor constituționale de egalitate în fața legii, un motiv în plus pentru amnistierea amenzilor”, a declarat președintele PRO MOLDOVA Andrian Candu. 

Menționăm că Art. 761 din Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede între altele sancțiuni pentru încălcarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică. 

Conform datelor oficiale, de la declararea stării de urgență, au fost sancționați, până la data de 28 aprilie, 1625 de persoane fizice, 64 agenți economici, 32 de transportatori de pasageri și 26 de preoți care nu au respectat măsurile în perioada de pandemie, acumulându-se în bugetul public o sumă de peste 36 milioane de lei.