PRO MOLDOVA propune promovarea examenelor de BACalaureat în baza mediilor din anii de liceu

14 Aprilie 2020

PRO MOLDOVA propune promovarea examenelor de BACalaureat în baza mediilor din anii de liceu

Constatăm cu regret că guvernarea amână luarea unor decizii care nu suportă amânare. Pe lângă atitudinea de-a dreptul sfidătoare față de personalul medical, bâlbâielile privind prevenirea efectelor devastatoare asupra economiei, vedem că și un alt domeniu, extrem de important, Învățământul, este lăsat în espectativă, deși perioada în care ne aflăm nu suportă nici un fel de întârzieri.


Ne apropiem de sfârșitul anului de studii, dar autoritățile ne lasă fără răspuns în ceea ce privește Bacalaureatul și celelalte examene de absolvire. Nu mai puțin importante sunt înscrierile în instituțiile de învățământ, care ar fi trebuit deja să înceapă, însă nimeni nu ne explică ce se va întâmpla în continuare. Nu putem amâna la nesfârșit luarea unor decizii, deoarece în joc e soarta a zeci de mii de copii și adolescenți, și cerem insistent Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să se trezească din amorțire. Considerăm sub orice critică și absolut ineficient sistemul de predare online, prin care actuala guvernare demonstrează o lipsă totală de viziune și o iresponsabilitate crasă față de elevi, studenți și cadrele didactice. Acest comportament demonstrează disprețul pe care îl manifestă autoritățile față de tânăra generație și considerăm că noi, cei vizați direct, trebuie să luăm atitudine și să nu permitem această bătaie de joc.

Iată de ce, Tinerii PRO MOLDOVA au elaborat un șir de propuneri și solicităm insistent ministerului de resort să le analizeze atent și să vină cu un răspuns cât mai curând posibil.

#StămAcasă, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim indiferenți față de ceea ce se va întâmpla mâine.
 

_ _ 

Luând în considerare starea de pandemie de COVID-19, Grupul parlamentar „PRO MOLDOVA” își exprimă îngrijorarea profundă față de procesul de susținere a examenelor de bacalaureat, precum și a examenelor de stat pentru ciclul de licență și masterat în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.

Astfel, analizând deciziile asumate de alte state în domeniul educației, prezentăm  un set de propuneri elaborate de tinerii PRO MOLDOVA.

                                                                                            Examene de bacalaureat

 1. Anularea examenelor de bacalaureat pentru anul 2020 și promovarea acestora în baza mediilor obținute de elev pentru obiectele respective în anii de studii liceale al acestuia (recomandare  prezentată în baza unei chestionări online, efectuată pe un eșantion de aproximativ 3000 de tineri).

                                                                     Examene de stat pentru ciclul de licență și masterat

 1. Organizarea tuturor examenelor de stat pentru ciclul de licență și masterat în format oral, prin intermediul platformelor de conferințe online.
  sau
  Înlocuirea examenelor de stat pentru ciclul de licență și masterat (oral și scris), prin adresarea de întrebări pe obiectele supuse examinării în cadrul timpului alocat susținerii tezei de licență/ masterat.

 2. Implementarea mecanismului de susținere a tezelor de licență și masterat prin intermediul platformelor de conferințe online.

De asemenea, prezentăm un set de recomandări aferente procesului de înmatriculare și lansare a studiilor în cadrul ciclului de licență și masterat pentru anul academic 2020-2021, și anume:

 1. Implementarea mecanismului de depunere a dosarelor pentru înmatriculare în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova în mod electronic.

 2. În cazul programelor de licență sau masterat care înmatriculează studenți în bază de examene/testări, implementarea mecanismului de testări online (în scris sau prin intermediul platformelor de conferințe online).

 3. Lansarea anului de învățământ 2020-2021 începând cu 1 octombrie (după modelul standard al României).

 4. Implementarea mecanismului de plată online a taxelor de studii și/sau altor taxe aferente procesului de învățământ pentru anul academic 2020-2021.