PRO MOLDOVA propune scutirea moldovenilor stabiliți peste hotare de obligativitate de achitare a primei de asigurare medicală

6 Mai 2020

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA a înregistrat un proiect de lege, prin care a propus ca moldovenii stabiliți peste hotare să nu mai fie obligați să achite prima de asigurare medicală obligatorie, care, în acest an, este de aproximativ 4100 lei.

Astfel, potrivit proiectului de lege prezentat astăzi de deputatul PRO MOLDOVA Eleonora Graur, cetățenii Republicii Moldova care nu au domiciliu permanent în Republica Moldova sau/și se află pe teritoriul Republicii Moldova o perioadă mai mică de 183 de zile în cadrul unui an calendaristic nu sunt subiecți ai asigurării obligatorii de asistență medicală.

Astăzi, statul sancționează persoanele care nu achită prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, obligând cetățenii să contribuie la sistemul medical abuziv și disproporționat.

„În contextul numărului foarte mare de cetățeni emigrați definitiv din Republica Moldova, care revin în țară doar pe perioada sărbătorilor și/sau pe termen scurt pentru a-și revedea rudele, prietenii, este incorect și disproporționat de a obliga aceste categorii de persoane să achite prima de asigurarea obligatorie pentru asistența medicală. Este de menționat că pe perioada aflării pe teritoriul Republicii Moldova, persoanele care revin pe timpul sărbătorilor, în majoritatea copleșitoare de cazuri, nu beneficiază de asistența medicală în baza asigurării obligatorii de asistență medicală, preferând să beneficieze de serviciile medicale private, inclusiv din cauza că sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală, de regulă, este unul deficient”, a declarat Eleonora Graur.

Proiectul de lege în cauză nu prevede cheltuieli din bugetul de stat din motiv că, actualmente, cetățenii care activează peste hotarele țării în mod permanent și revin acasă pentru o perioade mai mici, nu achită prima de asigurare obligatorie de asistență medicală.