Proiectul de rectificare a bugetului de stat este unul electoral

22 Aprilie 2020

„Proiectul de rectificare a bugetului de stat este unul electoral”

„Acest buget este unul electoral cu cel mai mare deficit bugetar avut vreodată și cu cheltuieli nejustificate pentru o perioadă de criză”, a declarat președintele grupului parlamentar PRO MOLDOVA, Andrian Candu.

Potrivit lui, în proiectul propus de Guvern se păstrează foarte multe cheltuieli de imagine pentru guvernare, în situația în care rămân să fie alocați bani insuficienți pentru sănătate și mediul de afaceri afectat de criză.

„Noi vom insista asupra tăierii costurilor electorale pentru campania prezidențială a președintelui Dodon. Am formulat amendamente pe partea de achiziții, finanțarea partidelor, plafonarea salariilor demnitarilor publice, altele care ar duce la economii de 3 miliarde de lei și ar permite crearea Fondului anti-criză”, a spus Andrian Candu.

Vlad Cebotari, deputat PRO MOLDOVA, a menționat că „propunerea Guvernului de subvenționare a dobânzilor nu este o soluție. Propunem ca statul să ofere credite nerambursabile în condițiile păstrării locurilor de muncă. Reducerea TVA la 10% pentru HORECA, facilități pentru contractele de locațiune și suspendarea achizițiilor de stat. Trebuie să ne concentrăm pe susținerea sectorului medical și al economiei.”

PRO MOLDOVA are multe întrebări la acordul cu Federația Rusă privind acordarea unui împrumut financiar de stat cum ar fi dobânda la sumele alocate, participarea companiilor rusești la proiectele investiționale în condițiile în care împrumutul se prezintă ca fiind un suport bugetar, precum și alte prevederi care trezesc bănuieli rezonabile de abuzuri și ilegalități.

„Ne rezervăm dreptul să nu susținem proiectele în cazul în care nu vor fi susținute amendamentele formulate în interesul cetățenilor Republicii Moldova afectați de criză și aflați în prag de sărăcie în plină epidemie”, a subliniat Andrian Candu.