Răspunsul Federației Ruse la adresarea PRO MOLDOVA

5 Mai 2020

Andrian Candu și Vladimir Cebotari, deputați ai grupului parlamentar PRO MOLDOVA, s-au întâlnit astăzi cu ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov. 

Oficialii au discutat despre condițiile de semnare, negociere, precum și anumite prevederi controversate incluse în Acordul de împrumut cu Federația Rusă. Andrian Candu a mulțumit pentru intenția Federației Ruse de a oferi împrumut Republicii Moldova în această perioadă dificilă, menționând totodată, că lipsa unor răspunsuri coerente din partea Guvernului moldovean la întrebările pertinente ale deputaților a condus la bănuieli rezonabile asupra documentului și a generat solicitarea adresată Guvernului Federației Ruse, formulată de Grupul PRO MOLDOVA.

Excelența Sa, Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov a comunicat din partea Guvernului Federației Ruse, informând Grupul parlamentar PRO MOLDOVA despre detaliile și procedurile negocierilor, echipa, delegarea împuternicirilor etc. 

Amintim că, la 27 aprilie, Președintele grupului parlamentar PRO MOLDOVA, Andrian Candu, a transmis o scrisoare Prim-ministrului Federației Ruse, Mihail Mișustin, și Ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, prin care a solicitat informații despre cum, de către cine și ce a fost negociat în cazul Acordului de împrumut cu Federația Rusă. Totodată, PRO MOLDOVA a sesizat Curtea Constituțională pe marginea prevederilor incluse în document.

Părțile au mai făcut un schimb de păreri legate de măsurile întreprinse pentru combaterea pandemiei, situația social-politică și economică în Republica Moldova și în Federația Rusă.