Eleonora Graur a venit cu o soluție pentru restanțierii înscriși să susțină examenele de BAC în acest an

21 Mai 2020

Deputatul PRO MOLDOVA Eleonora Graur a înregistrat astăzi un amendament la proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020 (nr. 183 din 14.05.2020). 

Potrivit documentului, elevii din clasele a IX-a, a XII-a și cei care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic, restanțierii din anii precedenți, persoanele care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior, care s-au înscris pentru a susține examenul de bacalaureat în sesiunea de examene 2020 urmau să poată fi notați pentru probele de examen de bacalaureat în baza notelor obținute pe parcursul claselor de liceu/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar. 

Un alt punct al amendamentului oferea posibilitatea persoanelor care au solicitat susținerea examenului de bacalaureat în regim de externat în sesiunea 2020 să li se acorde din oficiu nota 5 (cinci) la probele de examen.

„Este de menționat că situația pandemică a creat pentru toți elevii, indiferent de instituția de învățământ și ciclu de studii, imposibilitatea de a participa la examenele specifice ciclului de învățământ. Vreau să luați în considerație și poziția deputaților, cu atât mai mult că suntem deputați din circumscripție și discutăm atât cu managerii de instituții de învățământ, cât și cu părinții și elevii, și să luați în calcul propunerile din amendament”, a punctat Eleonora Graur. 

Cu regret, majoritatea deputaților au demonstrat indiferență față de această categorie de elevi, refuzând să voteze pentru ca aceste amendamente să fie introduse în lege. 

Amintim că, grupul parlamentar PRO MOLDOVA a fost cel care a promovat inițiativa de anulare a examenelor de BACalaureat și promovarea acestuia în baza mediilor pentru anii de liceu, pentru a nu-i expune riscului pe elevi de a se îmbolnăvi cu COVID-19.