Halatele chirurgicale de unică folosință expirate au fost retrase din circuit de către ANSP, în urma sesizării Procuraturii de către Ruxanda Glavan, deputat PRO MOLDOVA

11 Iunie 2020

Halatele chirurgicale de unică folosință expirate au fost retrase din circuit de către Agenția Națională de Sănătate Publică, în urma sesizării Procuraturii de către deputata PRO MOLDOVA Ruxanda Glavan. 

Cele 3500 de seturi de halate de protecție expirate încă în anul 2016 au fost distribuite, în luna mai, inspectorilor din secția control de stat în sănătate. „Este o probă care ne arată adevăratele motive de infectare în masă a medicilor și lucrătorilor medicali, care sunt expuși pericolului îmbolnăvirii din cauza protecției necorespunzătoare pusă la dispoziție de autorități”, a subliniat Ruxanda Glavan.

Deputata a menționat că, încă în luna aprilie 2019, ANSP a fost atenționată de Curtea de Conturi despre stocul de 3.500 de halate de protecție expirate, care trebuiau retrase și nimicite. Contrar normelor, ANSP, la un an distanță de la auditul Curții, a distribuit seturile de protecție neconforme inspectorilor care lucrează în focare. 

Procuratura urmează să investigheze acțiunile ANSP. Toate probele acumulate de deputata PRO MOLDOVA vor fi transmise procurorilor. 

Conform datelor oficiale, până la ziua de azi, au fost confirmate 1827 cazuri de infectare în rândul angajaților din sistemul medical, din totalul de 10321 de cazuri de COVID 19 în țară.