PRO MOLDOVA inițiază procedura de înregistrare a unei moțiuni simple în politici în sănătate

10 Iunie 2020

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA inițiază procedura de înregistrare a unei moțiuni simple în politici în sănătate, astfel încât întreaga societate să știe cine și de ce a adus Moldova la peste 10 mii de cazuri de infectare cu COVID-19 și menține țara în trend ascendent, în timp ce, în Europa, oamenii au răsuflat deja ușurați și revin la normalitate. 

Anunțul a fost făcut de președintele grupului parlamentar PRO MOLDOVA, Andrian Candu. El a invitat toți deputații îngrijorați de starea sistemului sanitar din țară să susțină moțiunea pentru a aduce în fața oamenilor pe cei care au pretins că ar fi gestionat în toată această perioadă pandemia. 

Totodată, deputata PRO MOLDOVA Ruxanda Glavan a adus probe pentru gestionarea proastă a pandemiei de către guvernare. ”Prin declarațiile Agenției Naționale pentru Sănătate Publică precum că nu ar purta responsabilitate pentru modul în care sunt prelevate și transportate probele cu material infecțios pentru investigare, șeful ANSP a reușit o performanță unică – a încălcat două hotărâri de guvern (2006 si 2017), ordinul ministrului Sănătății (2019) și decizia Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică din februarie curent. În toate aceste documente, este clar stipulat că este obligația ANSP să asigure mecanismul și procedeele de transportare a probelor cu material infecțios pentru investigare și să asigure respectarea procedurilor unice la toate etapele pentru toate laboratoarelor din țară inclusiv cele private”, a spus Glavan. Ea a menționat că prin ignorarea atribuțiilor sale ANSP și Ministerul a admis abuzuri, a încălcat legea și a pus viața și securitatea locuitorilor Republicii Moldova în pericol.

„Prin neasigurarea prelevării și transportării corespunzătoare a probelor, prin ignorarea aplicarea normelor și lipsa controlului aplicării acestora, mii de oameni au fost supuși pericolului infectării. Este un comportament penal, nu mai vorbim despre partea morală a lucrurilor”, a declarat Ruxanda Glavan. 

Deputata a prezentat documente care atestă expirarea, în octombrie anul trecut, a acreditărilor pentru laboratoarele ANSP, care funcționează fără certificare legală. De asemenea, Ruxanda Glavan a cerut prezentarea datelor despre numărul de teste contra plată, achitate de cetățeni, din totalul raportat de oficiali.  Potrivit ei, este timpul ca cineva să răspundă pentru toate abuzurile, ilegalitățile și pentru rezultatele deplorabile cu care ne-am trezit la trei luni de la începutul epidemiei. 

- -

Ordin al Ministerului Sănătății, prin care ANSP a fost obligat să evalueze respectarea prevederile Ghidului național de reglementări pentru transportul substanțelor infecțioase în cadrul controalelor efectuate în instituțiile medico-sanitare: 


 
Hotărârea nr.1 a Comisiei naționale extraordinară în sănătate publică, prin care ANSP a fost obligată să asigure actualizarea și asigurarea mecanismului și procedeelor de transportare a probelor pentru investigare în laboratoarele de referință ale OMS: 


Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea și funcționarea ANSP, prin care a fost obligată să emită deciziiprivind colectarea probelor de la persoanele aflate în contact cu sursele de infecție și factorii de transmitere, precum și alte obligații: 

 
Dovada că Certificatul de acreditarea a laboratorului ANSP a expirat în octombrie 2019