PRO MOLDOVA propune un proiect de lege ce permite DUBLAREA salariilor lucrătorilor din sistemul de sănătate

22 Mai 2020

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA propune un proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medical, ce va permite corectarea discrepanțelor existente în finanțarea sistemului medical.

În prezent, angajații și angajatorii, precum și persoanele fizice, care se încadrează în categoria de cetățeni care trebuie să achite obligatoriu asigurarea medicală, plătesc anual către CNAM între 4.000 și 5.800 de lei.

Pentru cca 1,7 milioane de cetățeni, între care pensionari, copii, femei însărcinate, persoane cu dizabilități, Guvernul achită asigurarea medicală. Plata este însă de doar 1.600 de lei. Astfel, este admisă inechitate între contribuabili, precum și faptul că statul subfinanțează sistemul medical.

„Anume acest lucru încercăm să-l corectăm și am venit cu inițiativa care să spună clar că, pentru fiecare dintre acei 1,7 milioane de cetățeni, Guvernul să plătească nu 1.600 de lei, dar cel puțin 4.056 de lei. Asta înseamnă suficienți bani cel puțin pentru a DUBLA salariile din sistemul de sănătate. Asta înseamnă că la anul viitor vor exista resurse suplimentare pentru investiții adecvate, dotări, procurarea de echipamente și medicamente”, a menționat Glavan.

Ruxanda Glavan a mai declarat că „situația în care am nimerit în anul 2020 ne demonstrează că sistemul de sănătate, de rând cu cel educațional, trebuie să fie prioritate, trebuie să fie pilonii de bază și toată clasa politică, fie că vorbim despre Parlament sau Guvern, trebuie să-și asume de acum încolo finanțarea adecvată a acestora”