Ruxanda Glavan: Pandemia nu se încheie o dată cu situația excepțională. Guvernarea a întârziat să prezinte o strategie clară pentru depășirea crizei pandemice și pregătire pentru al 2-lea val

15 Mai 2020

Guvernul a întârziat să prezinte o strategie clară pentru depășirea crizei pandemice și pregătire pentru valul doi al pandemiei, care se așteaptă în toamnă. 

„Vom solicita Guvernului și membrilor Comisiei Situații Excepționale, care astăzi își încheie activitatea, dar responsabilitatea lor în fața legii și a oamenilor rămâne, să prezinte adevărul despre cum au gestionat, dar, cel mai important, despre cum pregătesc țara pentru a fi gata să facem față valului din toamna acestui an. Toți specialiștii bat deja alarma că pandemia nu se încheie o dată cu situația excepțională în Republica Moldova sau în alte țări și greșelile care au fost admise în această primăvară, pe lângă faptul că trebuie recunoscute, din ele trebuie de învățat și ele trebuie evitate”, a declarat deputata PRO MOLDOVA, Ruxanda Glavan.

Potrivit ei, „data de 17 martie, atunci când s-a intrat în stare excepțională, i-am fi putut crede că a fost urgent, rapid și nu au fost pregătiți. În schimb, data de 15 mai era previzibilă pentru toată lumea. De ce autoritățile nu au publicat din timp proiectul unei strategii, unui plan de acțiuni, ca toată lumea să știe clar, și industria textilă, și HoreCa, industria de înfrumusețare, toți cei care vor să revină sau trebuie să revină în câmpul muncii să știe exact ce măsuri antiepidemice se păstrează, care sunt solicitările față de cetățeni pentru a nu readuce un nou val și, în același timp, să le ofere suficient timp ca să reușească să pregătească în regim relativ acceptabil pentru a-și realiza dreptul la muncă”

„Din păcate, am văzut că nu a existat și nu există nici până astăzi, cel mai important lucru de care au avut nevoie oamenii – transparență. Or, statistici prezentate de două ori pe zi nu oferă nici siguranță, nici încredere, nici garanții pentru cetățenii de rând că oamenii care stau dincolo de televizor înțeleg ceea ce au de făcut”, a adăugat Glavan. 

În contextul gestionării dezastruoasă a crizei în sănătate, Ruxanda Glavan s-a referit și la cazurile de focar apărute în internatele psiho-neurologice din satele Brânzeni, raionul Edineț, și Bădiceni, raionul Soroca, care sunt în gestiunea directă a Ministerului Sănătății. 

„Oare nu vi se pare că se bat cap în cap declarația că autoritățile gestionează bine lucrurile în domeniu, că au suficiente echipamente, că medicii sunt instruiți, că totul este în culoare roz versus realitatea precum două instituții tocmai subordonate Ministerului au devenit focare necontrolate practic în ultima săptămână? Ce s-a întâmplat acolo? Nu au fost suficiente echipamente? Nu au fost instruiți oamenii? Sau o să ne spuneți, din nou, că au fost de toate, dar personalul este cel de vină că s-a îmbolnăvit și a mai îmbolnăvit pe beneficiarii acestui azil?”, a remarcat Glavan. 

Ruxanda Glavan a condamnat faptul că, pacienților COVID tratați la domiciliu, Ministerul Sănătății nu le asigură tratament gratuit, fiind discriminați în raport cu cei spitalizați. 

„Vreau să vă relatez cu mare regret încă o situație când autoritățile i-au lăsat pe oameni de izbeliște, punându-i în situația să-și cumpere singuri medicamentele de care au nevoie, chiar dacă este vorba despre tratamentul formelor ușoare. Oare a fost greu de implementat un mecanism pentru a le asigura tratamentul gratuit? Mai ales că este vorba despre membrii familiilor medicilor infectați”

Amintim că PRO MOLDOVA a solicitat convocarea unei ședințe a Parlamentului pentru audierea Guvernului pe măsurile întreprinse în cele două luni de situație de urgență și acțiunile post-criză și de pregătire pentru valul doi de pandemie.